Автор: Владислав Наков, Фейсбук Следвайте Гласове в ТелеграмДокато България вече пети ден

...
Автор: Владислав Наков, Фейсбук Следвайте Гласове в ТелеграмДокато България вече пети ден
Коментари Харесай

Как в Унгария защитиха суверенитета си от опитите на САЩ да се месят в политиката на страната

Автор: Владислав Наков, Фейсбук Следвайте " Гласове " в Телеграм

Докато България към този момент пети ден се бори с следствията от първия сняг, в Унгария, на 22 ноември, ръководещата партия в " Фидес " внесе в Народното събрание законопроект „ За отбрана на националния суверенитет “. Инициативата включва основаване на профилиран орган за противопоставяне против непозната интервенция и въвеждане на наказателна отговорност за потребление на задгранично финансиране по време на избори.

В обосновката на законопроекта се отбелязва, че „ суверенитетът на Унгария от ден на ден е обект на противозаконни офанзиви “. Като образец е дадена задгранична поддръжка за опозицията в Будапеща от страна на САЩ по време на парламентарните избори през 2022 година Както показват създателите на законопроекта, редица деятели са заобиколили възбраната за приемане на задгранично финансиране, като са употребявали свързани неправителствени организации и компании.

В същото време самодейността не би трябвало да се преглежда като ситуативна реакция на управляващите към особеностите на тактиките на опозицията по време на изборите през 2022 година (както вършат някои критици в Унгария и коментатори в западните медии). Законопроектът по-скоро съставлява начален стадий в един дълготраен развой на създаване на маджарски институции за битка с непознатата интервенция в подтекста на световните трендове в тази област.

Неслучайно в документа се обръща внимание, че битката с чуждато въздействие се разпростира в целия Европейски съюз. По-специално, създателите на самодейността се базират на рекомендацията на специфичната комисия на Европейския парламент за задграничното вмешателство в демократичните процеси в Европейски Съюз, по отношение на нуждата да се признае непознатата интервенция като опасност за националната и трансграничната сигурност. Законопроектът също по този начин отбелязва, че няколко страни от Европейски Съюз към този момент имат профилирани организации и органи, които дават отговор за идентифицирането на опити за непознато въздействие и дезинформация.

Унгария вижда своя отговор на провокациите, на този стадий, в основаването на специфична институция и стягане на законодателството. Законопроектът предлага основаването на самостоятелна „ Служба за отбрана на суверенитета “. Ръководителят на органа ще се назначава от президента на Унгария по предложение на министър-председателя с шестгодишен мандат.

Предлага се също органът да разполага с пет съществени функционалности:
- създаване и използване на методика за оценка на рисковете за суверенитета;
- разбор на ограниченията за гарантиране на суверенитета;
- създаване на оферти и рекомендации за отбрана на суверенитета;
- правене на годишен отчет за националния суверенитет;
- осъществяване и финансиране на профилирани проучвания.
Трите съществени инструмента на Службата, както се споделя в законопроекта, би трябвало да бъдат следствия, годишни доклади и изследователска активност.

Тя би трябвало да получи пълномощия да проверява няколко типа действия, осъществявани от организации и лица в полза на друга страна, в случай че те заплашват унгарския суверенитет. Става дума за пробутване на ползи (с изключение на активността на дипломатически задачи и организации, представляващи професионални интереси), манипулиране на информация и дезинформация, въздействие върху обществено-политически полемики и процеса на взимане на държавни решения.
Освен това, в случай че законопроектът бъде признат, Службата ще разпознава и проверява дейностите на организации, които употребяват задгранично финансиране, с цел да се опитат да повлияят на резултата от изборите, настроенията на гласоподавателите или да поддържат сходни действия на други организации.

Очаква се Службата да разгласява резултатите от своите следствия и да ги включва в годишен отчет. В допълнение към отчета за осъществената работа, ще има и разбор на настоящото законодателство в региона на отбраната на суверенитета, успеваемостта на подхванатите ограничения и правоприлагащата процедура. Докладът би трябвало да съдържа и рекомендации към съответните органи и оценка до каква степен те са взели поради предходните рекомендации и оценки на Службата.

Законопроектът предлага отчетът да бъде оповестен не по-късно от 30 юни на настоящата година. В рамките на три месеца от датата на издание отчетът би трябвало да бъде последван от отговор на държавното управление, в който да се изясни по какъв начин тъкмо ще бъдат решени откритите проблеми.

Предлага се също да се сътвори проучвателен институт към Службата, който да проучва ограниченията, подхванати от други страни за отбрана на техния суверенитет, да прави относителен разбор на правните механизми за противопоставяне на намесата и да провежда профилирани конференции. В допълнение към основаването на Службата, законопроектът предлага да се добави унгарският Наказателен кодекс с член „ Незаконно въздействие върху волята на гласоподавателите “. Този член дефинира като закононарушение претенденти или субекти, имащи право да предлагат претенденти, потреблението на неразрешено задгранично финансиране (или заобикалянето на възбраната за приемане на задгранично финансиране). Предвиденото наказване за това закононарушение е до три години затвор.

Ако законопроектът бъде признат в настоящия му вид, тогава в Унгария ще се появи конструкция, която да дава отговор за идентифицирането на сътрудници на непознато въздействие и създаването на ограничения за противопоставяне на намесата. Спецификата на дефинираните задания и принадлежности на Службата изисква непрекъсната работа за анализиране на ограниченията за отбрана на суверенитета и създаване на механизми в тази област.

От текста на законопроекта следва, че " Фидес " чака приемането му преди края на тази година. Инициативата планува номинацията за началник на ведомството да бъде импортирана от министър-председателя Виктор Орбан до 1 януари 2024 година, а окончателното назначение да стане преди 1 февруари. Може да се чака, че в случай че законопроектът бъде признат, напролет ще последват първите следствия, а през юни, с публикуването на отчета, и първите рекомендации, в това число и в законодателната сфера.

През 2024 година Унгария евентуално ще има собствен личен " календар против вмешателството ", привързан с работните сезони на Службата. През зимата и пролетта ще има дейна фаза на следствия, през лятото ще бъдат оповестени нови ограничения, а през есента ще бъдат оповестени нови стъпки на държавното управление за отбрана на суверенитета на Унгария.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР